Wat is een warmtenet?

Een warmtenet is een netwerk van leidingen onder de grond, waardoor warm water stroomt wat uiteindelijk gebouwen verwarmt. Bij Het Groene Net wordt dat water verwarmd door Biomassacentrale Sittard én de restwarmte van een naftakraker van SABIC. Dat warme water wordt gebruikt om woningen en bedrijven in de omgeving te verwarmen. Zo’n warmtenet heeft twee voordelen: enerzijds hoeft er niet meer in ieder huis een cv-ketel op aardgas te hangen en anderzijds kan (rest)warmte uit duurzamere bronnen worden gebruikt voor het verwarmen van huizen. 

Wat is Het Groene Net

Het Groene Net is een samenwerking tussen gemeenten, energieleverancier en warmtebronnen, die een warmtenet gebruiken om duurzamere warmte te leveren aan woningen en bedrijven. Die samenwerking bestaat uit de gemeenten Sittard-Geleen, Beek en Stein, de duurzame energieleverancier Ennatuurlijk en warmtebronnen Biomassacentrale Sittard en restwarmte van een naftakraker van SABIAC. Het Groene Net levert met behulp van een aangelegd warmtenet warmte (en koude) aan woningen en bedrijven in de omgeving Sittard-Geleen, Beek en Stein.  

Het doel van een warmtenet

Zonder warmtenet zou het niet mogelijk zijn om met een externe warmtebron – bijvoorbeeld restwarmte die vrijkomt bij industriële productieprocessen – een woning of bedrijfspand te verwarmen. Een warmtenet is dus de belangrijke koppeling tussen (duurzamere) warmtebronnen en warmte-ontvangers.