Een lokaal warmtebedrijf
Het Groene Net is een lokaal warmtebedrijf dat bedrijven en woningen in Sittard-Geleen voorziet van duurzamere warmte en koude. Dat doen we met behulp van een warmtenet dat primair wordt ingevoed met warmte van de lokale warmtebron van Biomassacentrale Sittard (BES).
De aanleiding voor Het Groene Net
De belangrijkste aanleiding voor een warmtenet in de omgeving was restwarmte waar niks mee gedaan werd. Daarnaast was warmteleverancier Ennatuurlijk al bezig met de warmte van BES voor de verwarming van Hoogveld in Sittard. De eerste ideeën voor Het Groene Net ontstonden dus bij de gemeente Sittard-Geleen, waarna ze na een zoektocht naar een partner al snel uitkwamen bij Ennatuurlijk, een specialist in het aanleggen van warmtenetten. Inmiddels is Het Groene Net uitgerold en actief in een groot deel van Sittard-Geleen en werken we met diverse partijen samen om de warmte ook naar andere gemeentes te brengen.
Samen voor een duurzamere toekomst
Een mooie opsteker voor het initiatief is het vertrouwen en de ondersteuning vanuit de provincie Limburg. Voor hen is Het Groene Net een mooie katalysator in het aardgasvrij maken van woningen en kantoren. Zo geven we samen een goed vervolg aan dit initiatief, waarmee we een goede stap in de richting zetten van het behalen van de duurzaamheidsdoelen van gemeenten, provincie, en het Rijk, en daarmee een duurzamere toekomst voor ons allemaal.
De duurzaamheid in cijfers
De stap in de verduurzaming is zelfs zo groot, dat de gemeente Sittard-Geleen koploper kan worden in Nederland als het aankomt op het behalen van gemeentelijke CO2-doelstellingen. Het Groene Net kan met een beoogde besparing van 26 miljoen m3 aardgas zelfs een van de grootste duurzame warmtenetten van Nederland worden. Dat betekent een vermindering van de CO₂-uitstoot met 47.000 ton. Daarmee is Het Groene Net een zeer belangrijke spil in de energietransitie geworden voor de gemeente Sittard-Geleen.
De voordelen voor jou
Bedrijven en gezinnen die zijn aangesloten op het warmtenet profiteren eveneens van bedrijfseconomische pluspunten. Voor een bedrijf resulteert dit in een hogere waarde van het bedrijfspand én het wegvallen van onderhoud aan de cv-ketel. Gezinnen betalen geen hoger tarief voor warmte dan voor aardgas en ook is er thuis geen sprake meer van onderhoudskosten aan de cv-ketel. En, misschien wel het belangrijkste: we creëren met z’n allen een vermindering in de CO2-uitstoot om trots op te zijn. Bijdragen aan die energietransitie? Doe hieronder de postcodecheck om erachter te komen of we op jouw postcode al actief zijn!