Aardgasvrij wonen

Tekst

Aardgasvrij wonen 

Aardgasvrij wonen speelt een belangrijke rol in de transitie naar duurzamere manieren van wonen. Het Groene Net draagt bij aan deze transitie, door warmte te leveren met behulp van duurzamere warmtebronnen. Het warmtenet van Het Groene Net kan dus meehelpen in jouw transitie naar aardgasvrij wonen. Maar een aansluiting op een warmtenet is slechts onderdeel van het grotere geheel om uiteindelijk geen gas meer te gebruiken in jouw woning. Hieronder vind je meer stappen die jij kunt ondernemen op jouw weg naar een aardgasvrije woning. 

Doe een isolatiecheck 

Goede isolatie zorgt automatisch voor minder stookkosten. En de kosten voor een update in de isolatie van een woning kan vaak al snel terugverdiend worden met de besparingen. Het is niet gek als je niet precies weet hoe het gesteld is met de isolatie in je huis. Controleer het isolatiemateriaal in vloeren, muren en je dak. Heb je dubbel- of enkelglas? Handig om te weten: is je woning na 2000 gebouwd, dan kun je ervan uitgaan dat je woning goed geïsoleerd is. 

Maak je buurt warm voor aardgasvrij wonen 

Als je gemeente nog geen concrete plannen heeft voor het aardgasvrij maken van je wijk, dan kun je altijd zelf aan de slag om je buurt voorop te laten lopen. Als jij jouw buurt bijvoorbeeld weet te enthousiasmeren voor een aansluiting op een warmtenet, dan is het voor de uitrol natuurlijk aantrekkelijk om in jouw buurt voor aansluitingen te zorgen. 

Denk bij een verbouwing aardgasvrij 

Een verbouwing? Zorg ervoor dat je aardgasvrij verbouwt. Krijgt bijvoorbeeld je woonkamer een complete make-over, leg goede vloerisolatie en vloerverwarming aan of vervang je radiatoren voor radiatoren die geschikt zijn voor lage temperatuur warmte. Verbouwen jullie de keuken? Ga koken op inductie. En zorg er bij een eventuele aanbouw voor dat je alles goed isoleert, energieverbruik verlagen is namelijk altijd goed. 

Bespaar energie! 

Eigenlijk is dit een overkoepelende tip die altijd van kracht is. Of je nu wel of geen aardgas gebruikt, energie die verspild wordt is altijd zonde. Dus: lichten uit in de ruimtes waar je niet bent, laat de (warme) kraan niet aanstaan als je het water niet gebruikt, maak gebruik van ledverlichting en kies voor energiezuinige apparaten. 

Sluit je aan op een warmtenet 

De aansluiting op een warmtenet betekent dat je geen aardgas meer nodig hebt voor het verwarmen van je woning of bedrijfspand, en voor het gebruik van warm kraanwater. Zowel de verwarming, als warm kraanwater wordt dan geleverd via het warmtenet, bijvoorbeeld Het Groene Net. Benieuwd of jij je kunt aansluiten op een warmtenet en of jij je huis kunt verwarmen met duurzamere warmtebronnen? Doe de postcodecheck en kom erachter of Het Groene Net (of een ander warmtenet) bij jou in de buurt ligt.